Pattyczak • 13 czerwca 2015

Lody Shelly KaldunskiNadeszła upragniona przez wielu z nas pora roku – lato. To okres upałów, kąpieli nad wodą i czas jedzenia ogromnych ilości lodów. W sklepach można znaleźć urządzenia do produkcji domowych smakołyków, lecz przy odrobinie chęci wystarczy mikser, rondelek i kilka foremek, by stworzyć lodowe przysmaki. Z pomocą przychodzi barwnie wydany zbiór przepisów Shelly Kaldunski, pt. Lody.

Książka to zbiór kilkunastu sprawdzonych recept do zrobienia własnych lodów z wyłącznie naturalnych dodatków. Dzieli się na cztery główne partie ze względu na rodzaj przyrządzanego deseru. „Lody owocowe” zawierają przepisy na następujące warianty smakowe: melon cukrowy, kwaśna śliwka, świeża brzoskwinia, ananas, jagoda z werbeną cytrynową, mandarynka z bergamotką, malina z miętą, cytryna z maślanką, mango z imbirem, różowa lemoniada, czerwona pomarańcza, arbuz z limonką oraz rabarbar. „Lody czekoladowe” kryją w sobie przepisy na klasyczną krówkę, pasemka waniliowo-czekoladowe, podwójne pasemka czekoladowe, truflę czekoladową, czekoladę z malinami, czekoladę meksykańską oraz czekoladę mleczną z bananem. „Lody śmietankowe” odsłaniają tajemnice przygotowania następujących wariantów: pomarańcza, sernik, piwo korzenne, cytryna Meyera, brzoskwinia, pasemka truskawkowo-waniliowe, kokos z cynamonem, pasemka czereśniowo-miodowo-jogurtowe, karmel z migdałami, wanilia z kawałkami toffi oraz czekoladowe ciasteczka. W moim przekonaniu najciekawszy rozdział stanowią „Nowe smaki”, których, za wyjątkiem smaku cappuccino, nie można dostać w polskich lodziarniach. Kaldunski proponuje własnoręczne przygotowanie lodów o smaku zielonej herbaty z owocem granatu, sangrii pomarańczowo-jeżynowej, cydru jabłkowego, mimozy, ogórka, mięty i limonki, lawendy z borówką amerykańską, chai tea oraz truskawki z bazylią.

Wszystkie składniki, które autorka użyła w swoich przepisach, są bez problemu dostępne w każdym sklepie lub targowisku. Nie zawierają one żadnych barwników, ulepszaczy, zagęszczaczy oraz innych zbędnych produktów. Jeśli lody są zbyt słodkie, neutralizuje się je za pomocą soku cytrynowego, zaś zbyt kwaśny smak wzbogaca kilkoma łyżeczkami cukru trzcinowego. Barwne ilustracje, znajdujące się na większości kart, ilustrują faktyczny stan lodów po ich przyrządzeniu.

Bez wątpienia największą zaleta omawianej książki, oprócz ciekawych przepisów, jest kilka podpowiedzi dotyczących jak podawać lody i w czym je mrozić. Nie muszą być do tego użyte wyłącznie drewniane patyczki, ale także silikonowe foremki, niewielkie szklanki, pudełeczka po jogurtach, a także inne plastikowe opakowania.

Czego zabrakło pozycji? Z pewnością krótkiego wstępu o historii lodów: kto je wynalazł, jaki naród spożywa ich najwięcej i jakie są najdziwniejsze połączenia smakowe. Mimo tego warto kupić ten poręczny i pięknie wydany album z przepisami na lody, bowiem na całym świecie nie znajdzie się chyba ani jedna osoba, która nie przepadałaby za lodowymi smakołykami!

Pattyczak

Tytuł: Lody

Autor: Shelly Kaldunski

Tytuł oryginalny: Ice Pops 2010

Tłumaczenie: Jolanta Perzanowska

Wydawnictwo: Buchmann (GW Foksal)

Data i miejsce wydania:  28.05.2014, Warszawa

Oprawa: twarda

Wydanie: I

Liczba stron: 96

ISBN: 978-83-280-0737-6

 

W skrócie

Lody

Lody
  • 10/10
    Wydanie
  • 10/10
    Ilustracje
  • 8/10
    Ilość tekstu

Zalety

  • Barwne ilustracje
  • Oryginalne przepisy
  • Piękny wydanie na kredowym papierze

Wady

  • Mała ilość stron :)