14 lutego 2018

Nareszcie na literackim rynku pojawiła się książka na temat kawy, która nie traktuje o różnicach między latte macchiato a samym latte, lecz szczegółowo zgłębia tajniki kawy: plantacji, hodowli, sposobów smakowania a przede wszystkim zaparzania. I nie, nie króluje tu klasyczny ekspres do kawy ciśnieniowy, lecz te tradycyjne i nowoczesne metody alternatywne: kawiarka, aeropress, syfon,  drip v60  i chemex.

Kawa: instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie pióra Iki Graboń to książka szczególna, bo napisania przez profesjonalistę. Autorka bardzo umiejętnie przeplata osobiste doświadczenie z wiedzą na temat kawy. Pozycję cechuje bardzo wysoki poziom merytoryczny, a także dodatek przepisów na kawę stworzonych poprzez wspomniane już alternatywne metody parzenia. Baristka bardzo szczegółowo opisuje proporcje oraz sposób mielenia ziaren, mało tego, podaje nawet piosenki, w rytm których dobrze przygotowuje się dany napój.

Kawa… to przede wszystkim rozprawienie się z mitem, iż istnieje tylko arabica i robusta, te bowiem dzielą się na kilkanaście odmian, z których każdy cechuje inna crema, body, balans, kwasowość, posmak, słodycz czy czystość. Zgłębia tajniki zawodowe kawowych testerów (tak zwanych cupping testerów) i międzynarodowych konkursów baristycznych, a także tego, jak poprawnie czytać etykietki na opakowaniach. Okazuje się bowiem, ze 99% sklepowych kaw to te najgorsze pod względem jakości, o słabym smaku i aromacie. Polacy pijący latami tego typu napój zostali pozbawieni możliwości poznawania innych walorów smakowych ziaren pochodzących z kawowych plantacji.

To właśnie tak zwana Trzecia Fala Kawy sprawiła, że ludzie przestali pić byle jakie napoje i zwrócili się do tych gatunkowo lepszych, wyrazistych, pełnych konkretnych smaków i aromatów. Co ciekawe, nadchodząca Czwarta Fala Kawy zwraca się już nie ku samemu napojowi, lecz filozofii plantacji kawowych ziaren: zrównoważone pod względem hodowli, pozbawione sztucznych oprysków, ręcznie zbierane, z godziwymi płacami dla robotników – jednym słowem nacisk na fair trade będzie królował przez najbliższe lata.

Moją uwagę zwróciła zwłaszcza część poświęcona obróbce ziaren kawy oraz sposobów na zachowanie stabilności samego napoju. Szczerze przyznam iż nie sposób zapamiętać tylu informacji przy pierwszej lekturze, z pewnością powrócę jeszcze do kawowego kompendium Iki Graboń. To autorka jest naprawdę mocno zakręcona na punkcie małej czarnej, przy okazji bardzo mocno promując tak zwane slow life: cieszeniem się momentami, stawianiem na jakość a nie ilość, odkrywaniem smaków i doznań sensualnych.

Rozważania dotyczące kawy zostają częściowo przeplecione krótkimi wywiadami z najbardziej cenionymi i doświadczonymi baristami w Polsce. Opowiadają o swojej pasji, zainteresowaniach, długich godzinach prób przygotowania idealnego espresso i jeszcze hektolitrach wylanego mleka, które zamiast pięknej, mlecznej piany stworzyło mleczną papkę.

Jednocześnie nie sposób omówić Kawy: instrukcji obsługi… pod względem pozycji albumowej. A jest na czym zawiesić oko, jest to bowiem bardzo ładne wydana książka: kredowy papier, liczne ilustracje i wykresy, bardzo ładne zdjęcia (częściowo stockowe, ale nie przeszkadza to w doznaniach estetycznych). To nie jest zwykły album o kawie jakich wiele na rynku, to coś o wiele więcej., nie tylko półkowa dekoracja, ale przede wszystkim jedne z lepszych kompendium wiedzy dla czytelnika dostępne w księgarniach napisane przystępnym językiem.

Kawa: instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie Iki Graboń to jedna z tych pozycji, które można kupić w ciemno. Sprawdzi się zarówno jako prezent, poradnik dla początkujących kawoszy, jak i zaawansowanych w temacie miłośników małej czarnej. To zdecydowanie lektura na więcej niż jeden raz, pełna fachowej wiedzy, ciekawostek oraz przepisów na najlepsze kawy. Bez konkretnych marek, za to z konkretnymi wskazówkami jak dobrać najwyższej jakości ziarna, by móc cieszyć się nieziemskimi doznaniami sensualnymi. Gorąco polecam!

Pattyczak

Tytuł: Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Autor: Ika Graboń

Wydawnictwo: Otwarte

Data i miejsce wydania:  27/09/2017 Kraków

Oprawa: twarda

Wydanie: I

Liczba stron:305

ISBN: 978-83-7515-429-0

Zdjęcia ze strony wydawnictwa i Empiku.com

Podsumowanie

Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
  • 10/10
    Fabuła
  • 10/10
    Stylistyka
  • 10/10
    Wydanie

Zalety

  • merytoryczna wiedza
  • bardzo ładna oprawa wizualna
  • przepisy na kawę

Wady

  • brak