20 maja 2023

Książek o herbacie i przepisach z jej wykorzystaniem powstało wiele, ale żadna nie była tak wyjątkowa jak poradnik Anny Brożyny. Autorka odsłania przed czytelnikiem wiele herbacianych tajemnic, o jakich nie poczytacie w sieci. To świetna książka popularyzująca wiedzę na temat tego niezwykłego azjatyckiego naparu.

Herbata – powszechnie dostępna, wielce niedoceniona

Jakie są rodzaje herbaty? Czarna, zielona i owocowa – to można usłyszeć od większości pytanych. Jednak czy faktycznie tak jest? Czy istnieje tylko jeden rodzaj czarnej herbaty (i nie, nie chodzi o wybór czaju w torebkach lub liściastej) i to na dodatek pochodzącej z Chin? A jak ją parzyć? Wystarczy zalać wrzątkiem, dodać dwie łyżeczki cukru i gotowe?

Jeśli szukacie informacji o tym, jak uprawia się herbatę i w jaki sposób przebiega cały proces przygotowania suszu, od upraw aż po miejsce na sklepowych półkach, jakie są gatunki herbat i jak parzy się każdy z nich, to nie będziecie zawiedzeni herbacianą lekturą. Jeśli jednak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej, jakie wybrać naczynia do parzenia czy serwowania czaju i w jaki sposób rozpoznawać nuty smakowe oraz dobierać wytrawne przekąski – to także jest pozycja dla Was!

Lektura Herbaty, najszlachetniejszego napoju na świecie jest przepełniona miłością autorki do czasu, jest to wyczuwalne niemal na każdej stronie. W licznych anegdotkach opowiada jak rozpoczęła się jej przygoda z herbatą, jakie błędy popełniła i jak mozolnie przez wiele lat zdobywała herbaciane Himalaje wiedzy o azjatyckim naparze. Omawiany tytuł mogę spokojnie zestawić z literackim, kawowym odpowiednikiem – Kawą Iki Graboń – bowiem sprawdzi się jako prezent zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych herbaciarzy. Co bardzo cenię, autorka nie podaje konkretnych marek czy sklepów, lecz wskazuje na wybrane gatunki herbaty, opisując ich smaki i aromat. A to nie wszystko, co znajdziecie w tym poradniku!

Herbaciana, wyjątkowa pozycja

Tym, co wyróżnia książkę Anny Brożyny na tle innych herbacianych tytułów dostępnych na polskim rynku wydawniczym jest wiedza i wysoki poziom merytoryczny. Nie ujmując innej pozycji z herbatką w roli głównej – książce Justyny Mrowiec Herbata moc smaku i aromatu – twórczość Anny Brożyny to zupełnie inna jakość. Opowieści o herbacie są z jednej strony bardzo interesujące i prosto wytłumaczone, zrozumiałe dla początkującego herbaciarza, zaś z drugiej cechują się wysokim profesjonalizmem i wiedzą, której nie sposób znaleźć w innych tego typu publikacjach. Mnóstwo szczegółów i detali, tematyczne słownictwo oraz liczne przykłady sprawiają, że książka idealnie wpisuje się w pozycję popularyzatorską. Autorka nie ma naukowych zapędów, niemniej widać, że herbata jest jej pasją i posiada bogatą wiedzę w tym temacie.

Całość podzielona jest na siedem rozdziałów:

  • Herbata współcześnie
  • Od drzewa herbacianego po kubek
  • W czym parzyć herbatę?
  • Jak parzyć herbatę?
  • Sam na sam z herbatą
  • Herbata w towarzystwie
  • Slow tea

Każdy z nich można czytać niezależnie od poprzednich rozdziałów lub wracać do nich, kiedy tylko jest taka potrzeba (wspominam o tym zwłaszcza w kontekście fragmentów w czym i jak parzyć herbatę).

Herbaciane luki

Gdybym mogła się czegoś przyczepić, to byłby brak zdjęć – szereg fascynujących opisów plantacji czy też naczyń do czaju musimy sobie tylko wyobrażać, bo nie ma żadnych zdjęć ilustrujących omawiane przykłady. Te braki nieco nadrabia dodatek na końcu poradnika: szablon notatek, koło aromatów i ściąga, jak parzyć herbatę. Gdyby tylko dodać do kolejnego wydania grafiki, to pozycja mogłaby spokojnie pretendować do miana herbacianego albumu.

Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie Anny Brożyny to wyjątkowa pozycja nie tylko dla miłośników czaju. Autorka fachowo podeszła do tematu, dzieląc się wiedzą i jednocześnie rozprawiając z wieloma szkodliwymi mitami herbacianymi: cena nie ma znaczenia, jeśli smakuje nam konkretnie ten a nie inny susz (kierujmy się własnymi kubkami smakowymi, a nie ceną czy opinią innych), a duże picie herbaty wcale nie odwadnia organizmu.

Jak sama wskazuje: „To nie jest encyklopedia herbaty ani podręcznik naukowy. Mam nadzieję, że zasiądziesz do lektury tej książki z kubkiem, filiżanką czy czarką dobrej herbaty, bo na kolejnych stronach oprócz przedstawienia informacji na temat tego napoju zamierzam opowiedzieć parę historii. A te najlepiej smakują właśnie z dobrą herbatą.”. I właśnie taki jest ten poradnik: spokojny, ciepły, kojący. Idealny o każdej porze dnia! Poleca go i moje herbaciane serduszko!

Pattyczak

Tytuł: Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie

Autor: Anna Brożyna

Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Data i miejsce wydania: 24/08/2022, Warszawa

Oprawa: twarda

Wydanie: I

Liczba stron: 320

ISBN: 978-83-240- 6323-9

Podsumowanie

Herbata

Herbata
  • 8/10
    Fabuła
  • 8/10
    Stylistyka
  • 7.5/10
    Wydanie

Zalety

  • bardzo dużo profesjonalnej wiedzy
  • dodatki kół smaków i aromatów herbaty
  • książka pisana z pasją, prawdziwą herbacianą miłością

Wady

  • za mało grafik